سپهر بتن یزد با هدف توسعه کیفیت و جهانی شدن استاندارد ها

سپهر بتن یزد با هدف توسعه کیفیت و جهانی شدن استاندارد ها

بتن مکیده چیست، چگونه تهیه می‌شود و چه کاربردهایی دارد؟

فهرست مطالب
بتن مکیده چیست، چگونه تهیه می‌شود و چه کاربردهایی دارد؟

مقاومت و دوام مهم‌ترین مشخصه‌های بتن هستند و راهکارهای متنوعی برای تولید بتن بادوام بالا وجود دارند که یکی از آنها تولید بتن مکیده است. در فرایند تولید بتن مکیده شده پیشرفته‌ترین روش‌های افزایش مقاومت بتن به کار گرفته می‌شود و این محصول توانسته است توجه مهندسان و فعالان ساخت‌وساز را به خود جلب نماید.

بتن مکیده امروزه یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان‌سازی است و گروه کارشناسان مجله بتن یزد تلاش می‌کنند تا در این مقاله اطلاعات کامل در رابطه با ویژگی‌ها، کاربردها، مزایا و معایب آن را در اختیار شما قرار دهند.

استفاده از بتن مکیده در ساخت و سازهای عظیم

انواع بتن

انواع بتن شامل بتن معمولی، بتن آماده، بتن‌آرمه، بتن پیش‌تنیده، بتن پیش‌ساخته، بتن غلتکی، بتن سبک، بتن با چگالی بالا، بتن بدون ریزدانه، بتن خود متراکم، بتن چگالی بالا، بتن الیافی و بتن مکیده می‌باشد که هر کدام از آن ها با توجه به ویژگی‌های متفاوتی که دارند برای کاربردهای خاص مناسب هستند.

مواد و اجزای تشکیل دهنده بتن

تامین کننده بتن آماده در یزد و مهریز با سپهر بتن

بتن مکیده چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

بتن مکیده یکی از پیشرفته‌ترین بتن‌های موجود است که در تولید آن از یک نوع فرایند خاص و تکنولوژی منحصر به فرد استفاده می‌شود. این بتن از سیمان، آب، سنگ‌دانه‌ها و افزودنی‌های خاص تشکیل شده است و به دلیل داشتن مقاومت بسیار بالا به وفور در سازه‌های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

واژه‌ی مکیده در این نوع از سیمان به دلیل مکیده شدن آب اضافی موجود در بتن به کمک پمپ خلأ است. این پمپ حدود 40% از آب موجود در بتن را پیش از سخت شدن، خارج کرده که در نتیجه‌ی این عمل حباب‌های هوا و حفره‌های ریز و سطحی بتن نیز از بین رفته و در نهایت هم‌زمان با کاهش نفوذپذیری، استحکام، دوام و مقاومت بتن تا مقدار قابل‌توجهی (حدود 25 درصد در مقایسه با بتن‌های دیگر) افزایش پیدا می‌کند.

ویژگی‌های بتن مکیده

  • به دلیل استفاده از پمپ، چگالی بتن مکیده در مقایسه با بتن‌های دیگر بیشتر است.
  • مقاومت این بتن حدود 25 درصد از بتن‌های دیگر بیشتر است.
  • نفوذپذیری بتن مکیده در مقایسه با بتن‌های دیگر کمتر است.
  • دوام بتن با استفاده از این روش افزایش پیدا می‌کند.
  • مقاومت سایشی این بتن به دلیل تخلیه‌ی آب اضافی افزایش پیدا می‌کند.
  • مقاومت ضربه‌ای بتن مکیده در مقایسه با بتن‌های دیگر 10% بیشتر است.
انجام فرایند تولید بتن مکیده

مواد لازم برای تهیه بتن مکیده

برای تهیه‌ی این بتن از مواد زیر استفاده می‌شود:

  • سیمان: سیمان ماده‌ی اصلی در تولید انواع بتن است. مقدار سیمان در تولید بتن مکیده حدود 10 تا 15 درصد حجم کل بتن می‌باشد.
  • آب: برای مخلوط کردن مواد مورد استفاده در تولید بتن از آب استفاده می‌شود. آب نیز یکی از مواد اصلی در ساختار بتن بوده و مقدار آن بسیار مهم است. مقدار آن در حجم کل بتن 15 تا 20 درصد است.
  • آبگیر یا چسبنده‌ها: آهک و گچ از موادی هستند که به عنوان ماده‌ی چسبنده در تولید این بتن مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • افزودنی‌ها: مواد افزودنی مانند پلاستیسایزرها و یا بعضی افزودنی‌های شیمیایی در تولید بتن به کار برده می‌شوند که کارایی و مقاومت بتن را افزایش می‌دهد. این مواد حدود 5 تا 8 درصد کل بتن می‌باشند.
  • سنگ‌دانه‌ها: سنگ‌دانه‌های خرد شده مانند شن و ماسه برای افزایش استحکام و مقاومت به بقیه‌ی مواد اضافه می‌شود که مقدار آن 60 تا 75 درصد کل حجم بتن است.
  • لازم به ذکر است مقدار مواد ممکن است در بتن‌های مکیده‌ی متفاوت و پروژه‌های مختلف، کمی فرق داشته باشد و این مقدارها ثابت نیستند.

تجهیزات لازم برای تهیه بتن مکیده

ابزارهای زیر در تولید بتن مکیده به کار برده می‌شوند:

  1. قالب‌بندی: در تولید این نوع بتن از کانال‌های به خصوص برای تولید قالب بتن استفاده می‌شود.
  2. پمپ مکنده: پمپ مکنده یک موتور الکتریکی 5 تا 10 اسب بخاری دارد که برای ایجاد خلأ در بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. پد فیلتر: پد فیلتر حدوداً 60 تا 90 سانتی‌متر است و شامل قطعه پشتی و مهر و موم لاستیکی می‌باشد. تشک‌های مکش روی پد فیلتر ثابت می‌شوند.
  4. تشک مکش: این تشک‌ها روی پد فیلتر قرار می‌گیرند و از ترکیب دوغاب سیمان با آب جلوگیری می‌کنند.
  5. ویبراتور برقی 12.5 کیلوگرمی: نقش متراکم کردن بتن را در فرایند تولید بتن مکیده دارند.
  6. ماله برقی: هنگام مکیده شده آب اضافی از بتن، ترک‌های مویرگی در آن ایجاد می‌شود که می‌توانند مقاومت بتن را کاهش دهند. ماله‌ی برقی با ارتعاشی که ایجاد می‌کنند، این ترک‌ها را کاهش داده و در نتیجه استحکام بتن را افزایش می‌دهند.
  7. شناور قدرت: شناور قدرت برای افزایش مقاومت بتن و تکمیل سطح آن استفاده می‌شوند.
در حال انجام فرایند بتن مکیده

مزایا و معایب استفاده از بتن مکیده

بتن‌های مکیده در کنار مزایایی که دارند، دارای معایبی نیز می‌باشند که در ادامه توضیح داده می‌شوند:

مزایای بتن مکیده

  • مقاومت بالا: این نوع بتن دارای استحکام و مقاومت بالاتری در مقایسه با بتن‌های دیگر است. این بتن‌ها در برابر فشار، خمش و نیروهای خارجی مقاوم هستند و در سازه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • پایداری در برابر عوامل محیطی: عمر مفید این بتن بیشتر از انواع دیگر بتن است که دلیل آن مقاومت در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، گرما و تغییرات جوی می‌شود. همین موضوع باعث افزایش طول عمر سازه‌هایی می‌شود که از بتن مکیده ساخته می‌شوند.
  • سازگار با محیط زیست: در فرایند تولید بتن مکیده، انتشار گازهای گلخانه‌ای کمتر است و به همین دلیل این بتن‌ها سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند.
  • کاربردهای متنوع: این بتن در ساخت انواع سازه‌ها مانند ساختمان‌ها، پل‌ها، تونل‌ها و… کاربرد دارد.
  • کاهش هزینه‌ها و زمان ساخت‌وساز: فرایند تولید و همچنین استفاده از بتن مکیده به گونه‌ای است که به‌کارگیری این بتن‌ها در ساخت و ساز، زمان و هزینه‌ها را به مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهد.
مزایای بتن مکیده

معایب بتن مکیده

  • هزینه بالای تولید: در فرایند تولید این بتن از پمپ‌های آبگیری استفاده می‌شود و در نتیجه هزینه‌ی کلی استفاده از این بتن‌ها در مقایسه با بتن‌های دیگر افزایش پیدا می‌کند.
  • نیاز به تجهیزات و فناوری خاص: تولید این بتن به تجهیزات و فناوری خاصی نیاز دارد که تأمین هزینه‌ آن برای همه مقدور نمی‌باشد.
  • نیازمند نیروی ماهر: در فرایند تولید و استفاده از بتن مکیده، باید از نیروی ماهر و آموزش دیده استفاده کنیم.
  • احتمال شکستگی: در شرایط خاصی ممکن است این بتن، دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود.
  • محدودیت‌هایی در انعطاف‌پذیری: برخی از انواع بتن مکیده محدودیت‌هایی در انعطاف‌پذیری دارند و برای همه‌ی پروژه‌ها مناسب نیستند.

دلایل استفاده از بتن مکیده

استحکام و مقاومت بتن‌های مکیده نسبت به انواع دیگر بتن بالاتر است و این دلیل اصلی به‌کارگیری این نوع بتن در صنعت ساخت‌وساز است؛ اما دلایل دیگری نیز برای استفاده از بتن مکیده وجود دارد:

  • طول عمر این بتن‌ها بیشتر از انواع دیگر بتن است و در نتیجه طول عمر بنایی که با بتن‌های مکیده تولید می‌شود نیز از ساختمان‌ها و سازه‌هایی که با بتن‌های دیگر تولید می‌شوند بیشتر خواهد بود. علت این موضوع مقاومت بالای بتن مکیده در مقابل عوامل محیطی مانند گرما، رطوبت، تغییرات جوی می‌باشد.
  • با توجه به اهمیت محیط زیست و کاهش تولید گازهای آلاینده در صنایع مختلف، تولید و استفاده از بتن‌های مکیده هر روز افزایش پیدا کرده و سازندگان ترجیح می‌دهند با استفاده از این نوع بتن، در بهبود شرایط زیست محیطی نیز مؤثر واقع بشوند.
دلایل استفاده از بتن مکیده

نحوه استفاده از بتن مکیده

رعایت مراحل زیر در استفاده از بتن مکیده ضروری هستند:

  1. آماده‌سازی مواد اولیه: در مرحله‌ی اول مواد اولیه‌ی سیمان، آب، سنگ‌دانه‌ها و مواد افزودنی را با رعایت مقدار استاندارد آماده می‌کنیم.
  2. مخلوط کردن مواد اولیه در میکسر بتن: مواد اولیه‌ای که در مرحله‌ی اول آماده کرده‌ایم را داخل میکسر بتن ریخته و با یکدیگر مخلوط می‌کنیم. در این مرحله زمان و سرعت مخلوط کردن مواد تا به دست آمدن بتن یک‌دست مهم هستند.
  3. حمل و ریختن بتن: بتن مکیده تولید شده با استفاده از واگن یا دستگاه حمل بتن به محل سازه انتقال داده می‌شود و سپس در قالب ریخته و صاف می‌کنیم.
  4. تراکم و لبه‌دهی: پس از ریختن بتن در قالب، باید آن را فشرده کرده و لبه‌دهی کنیم. این عمل در شکل دقیق بتن تأثیرگذار است.
  5. خشک شدن و تثبیت: بعد از گذشت زمان مشخص، بتن خشک شده و ساختار ثابت خود را به دست می‌آورد.

کاربرد بتن مکیده

بتن مکیده با داشتن ویژگی‌های مثبتی که دارد، در ساخت سازه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد اما موارد زیر کاربردهای اصلی بتن مکیده هستند.

  • ساخت نیروگاه‌های آبی
  • ساخت برج‌های خنک‌کننده
  • ساخت انواع ساختمان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی
  • ساخت کف‌های صنعتی و سردخانه‌ها
  • ساخت بنادر و سدها
  • ساخت پل‌ها، تونل‌ها و سازه‌های عظیم که در آنها مقاوم بودن بتن در برابر فشار مهم است
  • ساخت سازه‌های خاص که در آن ها لازم است بتن در برابر خوردگی مقاوم باشد.
بتن مکیده در ساخت نیروگاه‌های آبی

نتیجه‌گیری

بتن مکیده با داشتن ویژگی‌های مهمی مانند مقاومت و استحکام بالا، یکی از مصالح مهم در صنعت ساختمان‌سازی به حساب می‌آید و در ساخت سازه‌های عظیم به عنوان بهترین گزینه مورداستفاده‌ی فعالان این صنعت قرار می‌گیرد.

با توجه به اهمیت و کاربرد گسترده‌ی بتن مکیده شده، در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کامل در رابطه با ویژگی‌ها، مزایا، معایب و کاربردهای این بتن پر مقاومت را در اختیار خوانندگان قرار بدهیم. برای اطلاع از قیمت بتن آماده با مقاومت بالا با کارشناسان سپهر بتن یزد تماس بگیرید.

همچنین بتن آماده با عیار مختلف نیز در سبد محصولات سپهر بتن یزد موجود است؛ برای اطلاع از قیمت بتن عیار 400 و عیارهای دیگر متناسب با نوع نیازتان، به سایت مراجعه فرمایید.

سؤالات پرتکرار

  1. چرا از بتن مکیده استفاده می‌کنیم؟

    استحکام بتن مکیده نسبت به بتن‌های دیگر بیشتر بوده و در برابر خوردگی مقاوم است.

  2. آیا امکان استفاده از بتن مکیده در ساخت همه‌ی سازه‌ها وجود دارد؟

    خیر، هزینه‌های اولیه‌ی تولید و استفاده از بتن مکیده در مقایسه با بتن‌های دیگر بالاتر است و تأمین این هزینه‌ها برای همه ممکن نیست.

0 0 رای ها
امتیاز بدهید
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فرم ثبت سفارش بتن آماده

جهت سفارش بتن آماده، لطفا اطلاعات مورد نظر در فرم زیر را وارد نمایید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.